Relationer, ressourcer og refleksion
Vi arbejder aktuelt ud fra en metode der hedder ICDP/RARRT, der bygger på et ressource- relations- og refleksionssyn.
Ved at arbejde med relations- og ressourceorienteret pædagogik, ønsker vi at fremme vores relationskompetence, sådan så alle børn i Hulahophuset oplever, at møde voksne der kan lide dem, og er glade for at være sammen med dem. Dette gør vi fordi, vi tror på, at den bedste udvikling sker gennem den gode relation, altså hvis man føler sig tryg og har tillid til sine omgivelser.
Pædagogerne arbejder med at udvikle deres bevidsthed om, hvordan de øger deres egen relationskompetence ved at praktiserer 8 samspilstemaer, der lyder som følgende:
1. Vise positive følelser – vise at man er glad for barnet
2. Tilpasse sig barnet og følge dets initiativ
3. Tale til barnet om ting, det er optaget af, og prøve at få en samtale i gang
4. Give ros og anerkendelse for det, barnet kan
5. Hjælpe barnet med at fokusere dets opmærksomhed
6. Give mening til barnets oplevelser af omverdenen og udtrykke entusiasme
7. Uddybe og give forklaringer
8. Hjælpe barnet med at kontrollere sig selv ved, på en positiv måde at sætte grænser for det – ved at vejlede barnet og vise barnet positive alternativer.
I arbejdet med ICDP metoden indgår videofeedback til personalet. Pædagogerne filmer forskellige samspil med et barn eller en børnegruppe, for at få øje på det gode samspil mellem voksen og barn, for derved at få øget viden om, hvad de (de voksne) skal gøre mere af.
Det betyder at pædagogerne forsøger at få bekræftet, afprøvet og derved udviklet ressourcer og potentialer hos børnene, som herigennem udvikler større selvværd og selvtillid hos det enkelte barn.
Verden er foranderlig, og vi har derfor mange retningslinjer – og knap så mange regler. Vi forholder os konstant kritisk til den måde vi arbejder på, og til de retningslinjer vi har, og laver om på tingene når det giver bedre mening.